Damir Sokić

Damir Sokić rođen je 6. kolovoza 1952. u Novoj Gradiški. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1972. a 1977. diplomirao slikarstvo u klasi prof. Nikole Reisera. Suradnik je Majstorske radionice za slikarstvo prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera od 1977. do 1979. godine. Od 1976. intenzivno izlaže slike, skulpture, objekte, in situ instalacije, […]

Damir Sokić rođen je 6. kolovoza 1952. u Novoj Gradiški. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1972. a 1977. diplomirao slikarstvo u klasi prof. Nikole Reisera.

Suradnik je Majstorske radionice za slikarstvo prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera od 1977. do 1979. godine.

Od 1976. intenzivno izlaže slike, skulpture, objekte, in situ instalacije, piše o umjetnosti. Izlagao je samostalno na četrdeset dvije samostalne izložbe.

Sudjelovao je u brojnim projektima i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 1986-1993. živio je i radio u New Yorku.

Za umjetnički rad dobio je brojna priznanja a 2014. godine Nagradu Vladimir Nazor. Izlagačka aktvnost Damira Sokića popraćena je sa više stotina bibliografskih jedinica kao i mnogim televizijskim i radijskim prilozima.

U više navrata angažiran u izvršnim tijelima i komisijama strukovnih organizacija, osnivač je Galerije Proširenih medija u sklopu HDLU Zagreb, sudjelovao je u radu brojnih žirija.

Djelima je zastupljen u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu od kojih treba izdvojiti Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Moderna galerija, Zagreb, Moderna galerija, Rijeka, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, Zavičajni muzej grada Rovinja, Rovinj, Galerija umjetnina, Split, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Pula, Neue Galerie, Graz (A).

Od 1999. stalno je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio redovni profesor u trajnom zvanju, a od osnivanja doktorskog studija bio je i mentor je na Poslijediplomskom studiju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Više o autoru

Izložbe