Andrea Zabric

je slikarica koja piše o slikarskom mediju i s njim. Njezin jezik međusobno se formira iz procesa stvaranja slika i susreta s njima, što primjenjuje na različitim izrazima, uključujući stiskanje pigmentnog praha, dizajniranje radnih odijela, pisanje radijskih emisija i stvaranje slikarskih instalacija. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču 2022. godine u programu Critical […]

je slikarica koja piše o slikarskom mediju i s njim. Njezin jezik međusobno se formira iz procesa stvaranja slika i susreta s njima, što primjenjuje na različitim izrazima, uključujući stiskanje pigmentnog praha, dizajniranje radnih odijela, pisanje radijskih emisija i stvaranje slikarskih instalacija.

Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču 2022. godine u programu Critical Studies, a njezin master projekt “Slikarica-antena” istraživao je ontološke perspektive slikarske prakse kroz feminističko- psihoanalitičke pristupe. Studij slikarstva i grafičkih umjetnosti završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu 2018. godine, a godinu dana kasnije diplomirala je povijest umjetnosti i filozofije pri Sveučilištu Ludwig Maximilian. Tijekom svog akademskog puta, Andrea Zabric dobila je stipendije od institucija poput Zaklade Erwina i Gisele von Steiner te Njemačke akademske razmjene (DAAD).

Umjetnica je sudjelovala na tri samostalne i brojnim međunarodnim skupnim izložbama. Među njezinim nedavnim predstavljanjima su izložbe u Kunstverein Salzburgu, Kunsthausu Wien i Galeriji Simulaker u Novom mestu. Interdisciplinarno surađuje s institucijama poput Muzeja Brandhorst u Münchenu i Radia Študent u Ljubljani, također pišući za publikacije, strukovne časopise i radio emisije.

Andrea Zabric (*1994, Ljubljana) živi i radi između Beča, Ljubljane i Münchena.

Više o autoru

Izložbe